Jesień galopuje. I tak jest łaskawa, że nie objawiła się wczesnymi przymrozkami. Tym razem powiewy znad Syberii poszły w innym kierunku. Albo też i na Syberii jest w tym roku cieplej. Moje zainteresowania pogodą nie sięgają tak daleko. Dalie nadal kwitną, ale liście już nie wytrzymują niskich temperatur i brązowieją. Od kilku dni wykopuję sukcesywnie karpy dalii i obsuszam je w skrzynkach w altanie. Przy ponad 150 odmianach (niestety do tej pory nie policzyłam ile dalii kwitło mi w tym roku, ale posadziłam 172 karpy). Trochę ciasno było, ale w apogeum było cudownie, kwieciście, kolorowo, tak jak lubię! Uwielbiam w letni sobotni słoneczny poranek wyjść do ogrodu i cieszyć oczy tymi kolorami. Głaszczę dalie po płatkach, Uwielbiam ten aksamitny dotyk!
Niektóre dalie zakwitły dopiero w październiku, niektóre w ogóle nie zakwitły. Ale były miłe zaskoczenia, pomimo, ze odmiany dalii nie zgadzały się z tym, co było na etykiecie.
Niebawem skończę wykopki, pochowam dalie w skrzynki i do pomieszczenia za garażem. Znów nie będę się mogła doczekać, kiedy wysadzę je znowu i kiedy ponownie będę oglądać ich kwiaty...
 |
| Boogie Woogie |
 |
| Be a Sport |
 |
| Rancho |
 |
| Sweetheart |
 |
| Be-Man |
 |
| Kingyo Hime |
 |
| Stadt Spremberg |
 |
| Thomas A. Edison |
 |
| Caribbean Fantasy |
 |
| Faberge |
 |
| Avignon |
 |
| Holyhill 6in1 |
 |
| Bishop of Llandaf |
 |
| Vancouver |
 |
| Pink Surprise |
 |
| Frizzy Lizzy |
 |
| Emmaus |
 |
| Pink Surprise i Noel w tle |
 |
| Crazy Legs |
 |
| Show'n Tell |
 |
| Playa Blanka |
 |
| Bell Amour |
 |
| Cafe au Lait |
 |
| Gödöllö |
 |
| Boogie Woogie |
 |
| Show'n Tell |
 |
| Stadt Spremberg |
 |
| Edge of Gold |
 |
| Candy Cane |
 |
| Cafe au Lait |
 |
| Samoje Darogoje |
 |
| Bright Star |
 |
| Dalie w wazonie po pierwszych wykopkach. Jak piszę, patrzę na ten bukiet. :-) |
 |
| Pierwsze wykopane karpy. |
 |
| Ważne, by je dobrze oznaczyć i obsuszyć przed przechowaniem. |
 |
| Ostatnie dalie, które zostały. Niebawem je wykopię. |
 |
| Naziemne części zasilą kompost. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz