Uwielbiam pumpernikiel! To smak niezwykły, wieczny, z dzieciństwa, teraźniejszości, z wszechświata i głębi ziemi! Smakuje ze wszystkim! Kiedyś uwielbiałam ze śledziem i cebulą. Pyszny z miodem żółtym serem, bez niczego!
Ja wiem, że sklepowy dobry i fachowo upieczony, ale rozwijając moje umiejętności chlebowo-piekarnicze uparłam się, żeby go upiec.
Pierwsza próba była do bani. Upiekłam żytni chleb z melasą i rodzynkami, ale piekłam trochę dłużej. Ogólnie był dobry, zjadliwy, ale za mokry i się rozlatywał. Zresztą nie pamiętam dokładnie, bo zjedliśmy dość szybko.
Ale poczytałam, postudiowałam i znalazłam. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Niżej napisałam jak go zrobiłam:
składniki:
1kg maki żytniej razowej, ale takiej grubej wiórzastej, nie jak ze sklepu. Musi bardziej przypominać otręby
1-1,5 łyżki soli
0,5- 0,8l zaczynu z zakwasu żytniego
szklanka żyta namoczonego i gotowanego kilka minut
ziarno słonecznika,
rodzynki
ok. 50ml - 100ml melasy, albo/i miód ciemny najlepiej gryczany, 2 łyżki cukru trzcinowego
ok. 800ml wody
Wszystko dobrze wymieszać w misce aż się dobrze połączy i pozostawić ok 1 godz..
Do 2 keksówek wysmarowanych i wysypanych otrębami żytnimi włożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia do brzegów foremek.
Zawinąć keksówki w folię aluminiową (posmarować folię olejem, żeby nie przywarła)
Piec 7-8 godzin w 120st.C (piekarnik nagrzać do 150, ale po włożeniu ciasta zredukować.
Ja wstawiłam wieczorem na program z wyłączeniem piekarnika w odpowiednim
czasie i potem pozostawiłam w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Potem wyciągnęłam w foremek i wrzuciłam jeszcze na blasze do piekarnika
na 20 min. 180 st, po dopieczeniu i wystygnięciu zawinęłam cały chleb w
papier do pieczenia i szczelnie owinęłam folia streczową. Do jedzenia i krojenia nadaje się po 1,5 - 2 doby.
Tak widzicie, że nie jest łatwo, ale ja jestem uparta. Wyszedł nieziemski!
Przechowywać szczelnie owinięty w papier do pieczenia i folię w chłodnym miejscu. Ja po kilku dniach (zdążyliśmy zjeść 1 bochenek) pokroiłam na skibki i zamroziłam.
I only wish I could taste your wonderful bread.
OdpowiedzUsuńYes! It came out delicious. It may not have a good shape, but the taste is unique! This is very old German technology.
UsuńA wiesz, że właśnie zaskoczyłaś mnie tym, że pumpernikiel można upiec samemu? - hahaha. Nie wiem dlaczego nigdy nie pomyślałam o tym. Nie piekę, kupuję, jestem jego wielką miłośniczką. Ale 7-8 godzin piec to kurcze okropnie dużo dla mnie :/ Jestem zbyt dużą sknerą :P
OdpowiedzUsuńZa to Tobie wyszedł smakowicie :D
Agatko! Całe życie człowiek się uczy i do pewnych rzeczy dojrzewa, To własnie chyba jest mój czas! ;-) Kiedy mam teraz więcej czasu i cierpliwości, chętniej robię takie eksperymenty!
UsuńCoś czuję, że kiedy u mnie nadejdzie ta dojrzałość to dzieci wyfruną już z gniazda i nie będzie komu tego jeść :D
UsuńIt lookes good, I would like to taste it.
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend /Marika
I also regret that my blog guests cannot taste this bread. :-)
Usuńthak You! The same to You!
Jestem pod wrażeniem ,że można upiec samemu . Będziemy z żoną robić próby .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia i cierpliwości, ale warto! Zawsze wspólne pichcenie daje satysfakcję! Pozdrawiam!
UsuńNie wiedziałam, że można upiec samej pumpernikiel, ale ja akurat za nim nie przepadam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:)
Ma specyficzny smak, to prawda! Teraz w dobie internetu można w sieci znaleźć przepis na wszystko! Miłego!
UsuńMiłeczko, gdy tylko zobaczyłam u mnie Twoją wiadomość, od razu sprawdziłam czy i Ty masz bloga, nawet nie wiesz jak się ucieszyłam, że tak :))) Przejrzałam starsze posty i oczywiście, nie zawiodłam się. Przecudne zdjęcia, zawsze zachwycałam się u Ciebie zdjęciami ptaków i Twoją wiedzą na ich temat :)
OdpowiedzUsuńChlebek i ja piekę, ale pumpernikla nigdy, może skuszę się i wypróbuję Twój przepis, wygląda pysznie :)
Ściskam Cię serdecznie <3
Jak się cieszę, że odpowiedziałaś! Zapraszam serdecznie! Będą i zdjęcia i jakieś tam wiadomości. Tematy, jak widzisz, się zmieniają jak w kalejdoskopie, ale zdjęcia będą na pewno!
UsuńTen chleb wygląda dobrze!
OdpowiedzUsuń(Spróbuję tłumacza francuskiego/polskiego)
good night
Poradziłaś sobie doskonale z tłumaczem! Możesz tu pisać nawet po francusku! Tłumacz jest bardzo poręczny.
Usuń