piątek, 10 listopada 2017

Ciasta jesienne

Na długie jesienne wieczory polecam pyszne domowe ciasta.
Dwa są! Z dyni i szarlotka sypana.

Szarlotka sypana

Składniki:
suche: szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka kaszy manny
"mokre": jabłka (na oko, kilka), masło (pół kostki), pokrojone w plastry lub grube wiórki
cynamon

Mieszamy suche składniki. przekładamy warstwami: suche, jabłka, cynamon, wiórki masła. Ostatnia warstwa sucha i masełko. Posypać cynamonem!

Pieczemy 40-45 min 180stC.



Placek lekki dyniowy

Składniki:2 szklanki miąższu dyni,2 szklanki mąki,0,75 szklanki cukru, (ja daję więcej - z taka ilością cukru jest dość ... wytrawny)3 jajka,5 łyżeczek cynamonu,16 g cukru wanilinowego,0,75 szklanki oleju,łyżeczka sody oczyszczonej,garść orzechów włoskich.Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemyposiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie (ja wsypałam migdałów i rodzynek, bo włoskich nie miałam). Ciasto mieszamy.Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy (lub wyłożone papierem do pieczenia). Ciasto z cynamonem i orzechami pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem.


    




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz